Air Serbia Beograd

El. pošta Štampa PDFAir Serbia Logo


Air Serbia je nacionalna avio kompanije Republike Srbije, nastala iz dotadašnje avio kompanije Jat Airways.

Air Serbija je osnovana 1. avgusta 2013. potpisivanjem sporazuma između Vlade Republike Srbije i Etihad Airwaysa. Ovim ugovorom 49% udela prethodnog Jat Airwaysa pripalo je Etihad Airwaysu dok je većinski vlasnik avio kompanije ostala Republika Srbija sa 51% udela. Početnim ugovorom predviđeno je da Etihad Airways formalno upravlja kompanijom do 2018. godine.Etihad Airways i Vlada Srbije imaju plan da zajedno ulože po 100 miliona dolara u revitalizaciju kompanije i najavljeno je iznajmljivanje deset novih aviona tipa Airbus A319. Do kraja 2013. Air Serbia će imati 18 aviona u svojoj floti, čime će biti zamenjen najveći broj starih letelica Jat Airwaysa, a u narednih nekoliko godina ovaj broj će biti uvećan sa dodatnim letelicama kompanija Airbus i Boing. Air Serbia za sad ima u planu da leti na 28 svetskih destinacija.


Online rezervacije letova avio kompanije Air Serbia na www.playtravel.rs

ili telefonom na 011.305.93.14


Air Serbia - Osnovne informacije
Sedište: Beograd, Srbija Čekiranje putem interneta: DA
IATA: JU Predati prtljag: 1 x 30kg
Callsign: JAT Višak prtljaga: 6 EUR / kg
Moto: TBA Frequent Flyer: Air Serbia Etihad Guest


Flota


Od kraja 2013. godine Air Serbia pružaće usluge prevoza putnika i tereta u domaćem i međunarodnom saobraćaju sa sledećim avionima:

  • ATR 72-202 (3 letelice)
  • ATR 72-500 (2 letelice)
  • Airbus A319E-112 Šarklet (10 letelica)


PrtljagRučni prtljag

Ručni prtljag koji je dozvoljen na letovima Air Serbia u ekonomskoj klasi može biti maksimalnih dimenzija 55 x 40 x 20 cm i maksimalne težine 8 kg. Takođe predviđeno je da se dodatno može uneti jedan lap top, ženska torbica ili akt tašna, dok putnici u biznis klasi sa sobom mogu da unesu dva komada ručnog prtljaga ukupne maksimalne težine 12 kg i dimenzija 55 x 40 x 20 cm. Dodatno se može uneti lap top, ženska torbica ili akt tašna.


Predati prtljag


Air Serbia primenjuje veoma darežljiv komadni koncept za prevoz prtljaga na svojim letovima. U ekonomskoj klasi je omogućen besplatan prevoz jednog kofera ne težeg od 30 kg, u biznis klasi je dozvoljeno 40 kg bebe (infanti) koji ne zauzimaju sedište bilo da putuju u ekonomskoj ili biznis klasi imaju pravo na 10 kg besplatnog prtljaga.

Putnici koji zauzimaju dva sedišta imaju pravo na duplo više prtljaga.


Dodatne torbe i višak prtljaga


Doplata za višak prtljaga se naplaćuje po posebnom cenovniku Air Serbia i iznosi 3 EUR po kilogramu viška za letove do zemalja u regionu (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Hrvatska i Slovenija). Za letove do svih ostalih evropskih destinacija doplata je 6 evra po kilogramu viška. Za letove između Evrope i Bliskog Istoka doplata je 10 evra po kg.


Maksimalna težina predatog prtljaga po komadu ne sme biti veća od 32 kg (osim kada se radi o prevozu specijalnog prtljaga). Ako putnik poseduje više kofera do 32 kg on plaća svaki kilogram viška po cenovniku. Iz Air Serbia savetuju da se putnici koji imaju više prtljaga obrate njihovom kargo odeljenju pošto bi u tom slučaju prevoz mogao biti povoljniji.


Sportska oprema


Prevoz sportske opreme se vrši i naplaćuje prema tri kategorije propisane međunarodnim standardima. Oprema se razvrstava u:

• malu sportsku opremu, težine do 15 kg i/ili dimenzija do 140 cm u zbiru (oprema za golf, skijanje, malo sportsko oružje)

• srednju sportsku opremu, težine od 15 do 32 kg i/ili dimenzija od 141 cm do 200 cm u zbiru (oprema za ronjenje, ski daske, sportsko oružje, lovačko oružje)

• veliku sportsku opremu, težine od 32 do 45 kg i/ili dimenzija od 201 cm do 277 cm (oprema za jedrenje npr.)


Prevoz životinja


Air Serbia dozvoljava prevoz kućnih ljubimaca na svojim letovima. Manji kućni ljubimci koji sa boksom za transport (psi, mačke) ili kavezom (ptice, hrčci) ne ulaze u dozvoljeni besplatan prtljag već se uvek plaća doplata kao da se radi o višku prtljaga. Životinje se prevoze unutar putničke kabine kao ručni prtljag.

Životinje koje sa kavezom teže preko 8 kg ne mogu se prevoziti u putničkoj kabini već isključivo u prtljažnom delu. Za njih se plaća posebna doplata koja se kreće od 45 evra po pravcu i po životinji pa sve do 410 evra u zavisnosti od destinacije, težine i stvarnog avioprevoznika.
Psi pratioci slepih osoba mogu se prevoziri u putničkoj kabini bez kaveza i bez ikakve dopale. Psi moraju biti na povocu i moraju imati korpu za njušku.


Gubitak prtljaga


U slučaju gubitka ili oštećenja prtljaga potrebno je obratiti se aerodromskoj kancelariji za izgubljeni prtljag i podneti prijavu. Ako na aerodromu postoji više službi za traganje za prtljagom proverite koja od njih je zadužena za Air Serbia i obratite se toj službi.

Podelite ovu stranicu sa prijateljima
Rezervacije avio karata - pozovite naš Call Centar ili nas kontaktirajte putem e-mailaplay-travel-online-rezervacija-avio-karata

Play Travel - Beograd 

Turistička agencija Play Travel

Beograd, Požeška 63

Telefon: +381 11 305 93 14

Fax: +381 11 355 49 52

Mobilni: +381 65 872 83 50

e-mail: info(at)playtravel.info